Boer Zoekt Vrouw, krijgt controversie

Picture of By Loïs Marcus

By Loïs Marcus

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]E[/mks_dropcap]en overgroot deel van tv-kijkend Nederland zit er elke zondagavond om tien voor half negen klaar voor: Boer zoekt Vrouw! Het tiende seizoen is inmiddels drie weken van start en er is zelfs al bekend welke boeren en boerinnen er gevolgd gaan worden in hun zoektocht naar de ware liefde. Wat dit seizoen opvallend is, is dat er na elke aflevering sprake is van controverse. Zo kwam de eerste aflevering een boer in opspraak die zijn dames al van tevoren had benaderd en had gevraagd brieven te schrijven. Dit was volgens de redactie van Boer Zoekt Vrouw niet eerlijk. De aflevering van afgelopen zondag was er ook een die op maandagochtend veelbesproken is geweest, zo werd de redactie ervan beschuldigd spoorlopen te promoten en ook werd hen verweten dat ze zich schuldig hadden gemaakt aan dierenmishandeling.

Voor wie de afgelopen tien jaar onder een steen heeft geleefd is een uitleg over Boer zoekt Vrouw misschien fijn. Het concept van het oorspronkelijk Engelse programma Farmer wants a Wife is vrij simpel. Een aantal boeren uit welke sector dan ook, worden geholpen om de liefde van hun leven te vinden. Onder leiding van de presentator of presentatrice, in de Nederlandse versie is dit Yvon Jaspers, wordt de boer door het hele proces van het vinden van de liefde heen gesleept. De boeren nemen ten eerste deel aan een introductie, waarbij ze geïnterviewd worden en er een goed beeld van ze neergezet kan worden. Wanneer dit uitgezonden is, is het tijd voor het televisiekijkende publiek om in actie te komen. Heb je een boer of boerin gezien die je leuk vindt? Dan is het aan jou om hem of haar een brief te schrijven waarin je met al je overtuigende krachten ervoor zorgt dat je wordt gekozen voor een kennismaking! Per boer worden er tien potentiële liefdes gekozen, die na de eerste ontmoeting (waarbij natuurlijk een camera aanwezig is, zodat het publiek mee kan genieten!) wordt teruggebracht naar vijf mannen of vrouwen. Daarna volgen nog verschillende dates waarin elke keer mensen afvallen, uiteindelijk komen de laatste drie kandidaten logeren op het erf, als een voorproefje op misschien wel de rest van je leven.

“Heb je een boer of boerin gezien die je leuk vindt? Dan is het aan jou om in actie te komen!”

Terug naar het Hollandse gevoel
Nu het voor iedereen duidelijk is wat dit oer-Hollandse programma inhoudt zal de vraag waarom dit een zo goed bekeken programma is bij een hoop mensen op komen. Hiervoor zijn meerdere verklaringen te bedenken. Zo is de spanningsopbouw van het programma natuurlijk ontzettend goed, tussen alle dates zit een week en dit houdt de aandacht van de kijker goed vast. Na elke aflevering is het weer spannend wie er de volgende keer gekozen zal worden en wie het erf moet verlaten. Daarnaast straalt het programma een en al huiselijkheid uit en is er niks te bedenken wat puurder is dan de reacties van de boeren op de brieven en situaties die zich voordoen tijdens de dates, what you see is what you get. Iets wat hier nauw bij aansluit is het Hollandse gevoel wat het programma bij de kijkers oproept. Juist in de tijd dat er wat druk komt te staan op de Hollandse cultuur en identiteit zijn er veel kijkers die naar deze sfeer terugverlangen en even terug willen naar het Hollandse gevoel van vroeger. Een laatste verklaring is het feit dat de boer wordt gezien als de basis van het bestaan, deze uitspraak van acteur Bram van der Vlugt is een rake conclusie over de populariteit van het programma. Dit zie je ook terug in de maatschappij, men stapt steeds vaker op biologisch en is zich veel bewuster van het pure leven. Puur leven is wat de kern van dit programma is, simplicity is key.

Daarnaast straalt het programma een en al huiselijkheid uit en is er niks te bedenken wat puurder is dan de reacties die de boeren hebben op de brieven”

De boeren in opspraak
Waar het programma echter niet aan kan ontkomen, is de kritiek. Elk jaar is er wel een onderdeel van het programma waar iedereen zijn mening over klaar heeft, zo was er een jaar waarin een boer de vrouwen wel heel gezellig vond en ze het liefst allemaal wilde houden. Dit jaar is er vooral kritiek op wat het programma bedacht heeft voor de boeren om te doen. Zo paradeerde paarden fokster Steffie met haar mannen tijdens een survivaltocht over het spoor. Na het vreselijke ongeluk van twee weken terug schoot dit vanzelfsprekend bij spoorbeheerder ProRail en de rest van Nederland in het verkeerde keelgat. Ook andere momenten uit het programma zorgden voor kritiek, vooral op het gebied van dierenleed. Zo ging een boer zwemmen met zeeleeuwen en kreeg een andere boer een cursus omgaan met roofvogels. Dierenrechtenorganisatie World Animal Protection kreeg dit ook mee en beschuldigde het programma via Twitter van dierenmishandeling. De reactie die de de persvoorlichter van Boer zoekt Vrouw hierop had was simpel en duidelijk: de kritieken worden meegenomen in het bedenken van de volgende dagdates en er zal voor gezorgd worden dat dit niet meer gebeurt.

Cover: Linelle Deunk / Eindredactie: Kyle Hassing

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace