Een bericht aan alle (t)huisverlaters

Picture of By Luca Jansen

By Luca Jansen

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]T[/mks_dropcap]huis. Medium wijdt de volgende editie achtenveertig pagina’s lang aan deze vijf betekenisloze letters. Want zelfs De Dikke van Dale heeft geen duidelijke definitie voor het woord thuis. Nou ja, als ik moet citeren: ‘een plaats waar iemand zich thuis voelt.’ Dat is net zoiets als zeggen dat je wilt pinnen als je bij de pinkassa staat, wat mij overigens regelmatig overkomt.

Wat thuis dus betekent, is voor iedereen anders. Toen ik op kamers ging in Amsterdam, inmiddels alweer tweeënhalf jaar geleden, stond ik totaal niet stil bij het feit dat ik alles dat mij een thuisgevoel gaf achterliet. In tegenstelling tot wat je verwacht, begon ik naarmate de tijd vorderde me steeds vaker nergens thuis te voelen. Bij mijn ouders in Nijmegen woonde ik niet meer maar was nog alles wat mij een thuisgevoel gaf en in Amsterdam woonde ik maar moest ik nog mijn hele bestaan opbouwen.

Ik voelde me eigenlijk nergens écht thuis. Op social media zag ik foto’s van studenten waaruit leek alsof ze hun bestaan voordat ze gingen studeren hadden verwijderd en hoorde ik verhalen van mensen die bijna nooit meer naar hun ouders gingen. Ik kreeg het gevoel alsof dat de norm was. Thuis werd in een hokje geplaatst: daar waar je woont. Maar dit was voor mij totaal niet het geval en dat gaf me een tegenstrijdig gevoel.

Je mag het helemaal zelf inkleuren. Dát is precies waar een thuis voor staat.

Na een tijdje durfde ik hier met medestudenten over te praten. Met moeite wel, want ik dacht dat ik de enige was. Maar dat bleek niet zo te zijn. Studenten herkenden zich in mijn verhaal en ik in dat van hen. Door deze gesprekken realiseerde ik me dat thuis niet in een hokje te plaatsen is. Er is geen norm die omschrijft waar je je thuis moet voelen. Het is een gevoel waarvan je moet genieten als je het voelt. Ongeacht waar je bent of met wie.

Naar mijn idee heerst er een taboe op de struggles die gepaard gaan met het creëren van een nieuw thuis als je op kamers gaat, en die probeer ik op deze manier te doorbreken. Thuis is een gevoel en dat is voor iedereen anders. Je thuis voelen is niet plaatsgebonden of gebonden aan wat de meeste mensen vinden dat thuis hoort te betekenen. Dat inzicht heeft mij ontzettend geholpen.

Inmiddels kan ik me enorm thuis voelen als ik op mijn fietsje door het Vondelpark fiets maar ook als ik met mijn vriendinnen van de middelbare school in onze stamkroeg in Nijmegen sta. Hoe betekenisloos ik dacht dat de vijf letters van het woord thuis volgens De Dikke van Dale dus waren; dat zijn ze totaal niet. Misschien is het wel de beste definitie voor een woord dat ze hebben. Want je mag hem helemaal zelf inkleuren. En dat is precies waar een thuis voor staat.

Cover: Fredrik Rubensson

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace