Waar zijn al die artiesten toch gebleven?

Picture of By Leonie Ruizendaal

By Leonie Ruizendaal

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]J[/mks_dropcap]aren geleden stonden ze in de hitlijsten. Sommigen voor weken op nummer 1 en sommigen een paar nummers lager. De hits waren niet uit het hoofd te krijgen, denk aan Relax take it easy en Fireflies. De Hitkrant stond bomvol met posters van deze desbetreffende artiesten, maar wat doen ze nu? Waar zijn de artiesten gebleven van onze favoriete hits? 

Michael Holbrook Penniman, oftewel MIKA
In 2007 brak hij door met de hit Grace Kelly en snel daarna volgden er meer: Relax take it easy, Big Girl You Are Beautiful en Lollipop. Allemaal afkomstig van het album Life In Cartoon Motion. Met dit album verkocht hij alleen al in Nederland 35.000 exemplaren. In 2007 stond hij in een uitverkocht Paradiso. De wereld hing aan zijn voeten.

In 2009 lanceerde hij nog een album genaamd The Boy Who knew To Much en in 2012 volgde het album The Origin Of Love. Van beide albums kwamen nog een paar bescheiden hitjes, zoals Celebrate (ft. Pharell Williams). Inmiddels is het vier jaar later. Waar is MIKA gebleven?

In 2012 werd bekend dat MIKA een totaal andere kant op wilde met zijn muziek, hij wilde namelijk Franse nummers uitbrengen. Hij en zijn band zijn toen uit elkaar gegaan. Sinds 2013 is hij jurylid bij X-factor in Italië en coacht hij toekomstige talenten bij the Voice of France. Een paar maanden geleden was hij in beide landen op tournee. Tijdens deze tour zong hij een mix van alle liedjes die hij ooit heeft uitgebracht, waaronder de oude hits. Op dit moment staan er helaas geen evenementen gepland en is het dus weer rustig rondom MIKA.

De band Fun
Fun is een band die in 2012 met twee hits al veel succes had geboekt. Dit deden zij met de hits We Are Young en Some Nights. Tijd voor een memory check! Kan jij onderstaand nummer nog meezingen?

Beide hits waren afkomstig van het gelijknamige album Some Nights. Ze wonnen twee Grammy’s en het album werd 100.000 verkocht. Daarna volgde een tournee én een plotselinge radiostilte. Wat is er gebeurd?

In 2015 maakte leadzanger Nate Ruess bekend dat Fun uit elkaar ging

In 2015 maakt de leadzanger Nate Ruess bekend dat Fun uit elkaar gaat. Ruess wil een solo carrière beginnen. In Rolling Stone vertelt hij dat de fans veel verwachten van het nieuwe album, maar hij was zelf niet gelukkig. Hij gaat verder: “Je wordt erg zelfzuchtig als het gaat om de liedjes die je zelf hebt geschreven, terwijl je in een band van drie man zit. Op een gegeven moment ging het niet meer.” Toen Ruess vorig jaar weer verliefd werd, besloot hij om het roer om te gooien. Zijn geliefde is zijn inspiratie voor het eerste solo album.

Kesha Rose Sebert, kortgezegd Kesha
Kesha werd in 2008 bekend dankzij haar hit met Flo Rida, genaamd Right Round. Een jaar later brak ze pas echt door met haar eigen single Tik Tok. Meerdere hits volgden: Your love is my drug en Take it off. Eind december 2013 scoorde ze haar laatste nummer 1-hit in Nederland met Pitbull, genaamd Timber.

Volgens NRC Next beweert Kesha dat ze op haar achttiende fysiek, emotioneel en verbaal is misbruikt door haar producer, genaamd Lukasz ‘Dr. Luke’ Gottwald. Tien jaar later (2014) trad ze er mee naar buiten. Op haar achttiende tekende ze een multi-albumcontract, oftewel een wurgdeal. In dit contract staat dat ze nog vier albums moet maken met deze Dr. Luke. Kesha heeft een rechtszaak aangespannen om onder deze deal uit te komen, maar in februari 2016 verklaarde de rechter dat het contract niet verbroken mocht worden. Kunnen we dan toch nog een nieuw album verwachten?

Het gaat momenteel slecht met Kesha. Ze heeft gedurende deze rechtszaak geleden onder depressies en een eetstoornis. Kesha krijgt gelukkig veel steun van andere vrouwelijke artiesten en #freeKesha werd trending topic op social media.

Owl City = Adam Young
De hit Fireflies stond in 2009 maar liefst 20 weken op nummer 1 in de top 40 van Nederland. Vervolgens kwam in 2012 de hit Good Time in samenwerking met Carly Rea Jepsen.

Vorig jaar (2015) bracht Young de singel Verge uit, maar dit sloeg niet aan bij het grote publiek. Op dit moment is Owl City tot en met december op tournee in de Verenigde Staten. Er zijn nog geen verdere plannen bekend gemaakt.

Ben je door dit artikel nieuwsgierig geworden wat andere artiesten momenteel doen? Laat het Medium weten! 

Cover: Clem Onojeghuo

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace