Afgeserveerd voedsel wordt steeds meer uitgeserveerd

Picture of By Elsa van Mossevelde

By Elsa van Mossevelde

Wereldwijd wordt ongeveer een derde van al het voedsel verspild. In Nederland alleen al komt dit neer op dagelijks vijf miljoen kilo eten dat in de vuilnisbak belandt. Per jaar staat dat gelijk aan een rij vrachtwagens van Nederland naar Spanje, helemaal gevuld met goede producten die bedoeld waren om te eten. Het lijkt erop dat weinig mensen zich een voorstelling kunnen maken van de enorme hoeveelheid eetbaar voedsel dat iedere dag wordt weggegooid. Desondanks geven steeds meer restaurants en winkels aan te willen bijdragen aan het verminderen van voedselverspilling. Ook Carola Schouten, de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit komt deze maand met een plan.

Maar wat valt nou precies onder voedselverspilling? Met voedselverspilling wordt voedsel bedoeld dat nog geschikt is voor menselijke consumptie, maar desondanks wordt weggegooid. Wereldwijd komt dit neer op 1,3 miljard ton aan eten per jaar. Er wordt jaarlijks veel meer voedsel geproduceerd dan nodig is om de hele wereld van voldoende eten te kunnen voorzien.  Tegelijkertijd lijdt een op de negen mensen honger. Als slechts een kwart van het verspilde voedsel zou kunnen worden gered, zouden maar liefst 870 miljoen mensen geen honger meer lijden. Met het tegengaan van voedselverspilling, wordt niet alleen het wereldwijde probleem van honger opgelost, ook scheelt het de economie miljarden euro’s per jaar. Om nog maar te zwijgen over de miljoenen tonnen CO2-uitstoot die de aarde bespaard zou kunnen blijven.

Intussen heeft het bedrijf al meer dan 800 duizend kilo eten ‘gered’

Restaurants
De horecasector is een grote speler in het enorme voedselverspilling probleem in Nederland. Jaarlijks worden hier miljoenen kilo’s goed voedsel weggegooid. Toch lijken steeds meer restaurants zich hier bewust van te worden en vooral ook van de honderden miljoenen euro’s die zij zouden kunnen besparen. 

Een voorbeeld hiervan is het restaurant Instock, dat een aantal jaar geleden werd opgericht door vier oud-medewerkers van Albert Heijn. Zij zagen wat de supermarkt elke dag aan eten moet weggooien en besloten een restaurant op te richten waar met al dit bruikbare eten gerechten worden klaarmaakt. Omdat dit restaurant is aangewezen op wat ze geleverd krijgt, verschilt de menukaart per periode. Je hoeft als klant niet bang te zijn dat je producten opgediend krijgt die niet aan de strenge criteria van de Voedsel en Warenautoriteit voldoen. Producten die over de houdbaarheidsdatum zijn worden bijvoorbeeld niet geserveerd. Het idee werd een enorm succes. Meerdere vestigingen volgden en intussen heeft het bedrijf al meer dan 800 duizend kilo eten ‘gered’.

Apps
Niet alleen restaurants werken mee aan het tegengaan van voedselverspilling, ook worden allerlei apps op de markt gebracht om het onnodig verspillen van eten zoveel mogelijk tegen te gaan. Een voorbeeld hiervan is de Too Good To Go-app. Met deze app kun je producten en zelfs hele maaltijden ophalen bij supermarkten en restaurants in de buurt. Dit betreft alleen eten dat over is en anders onnodig in de container zou belanden. Het aanbod op de app verschilt daarom per dag.

Een ander voorbeeld is de app No Food Wasted. Hiermee kun je niet alleen verspilling tegengaan, maar ook een hoop geld besparen. De app laat namelijk de producten in supermarkten en restaurants in de buurt zien die tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten en binnenkort moeten worden weggegooid. Een prettige bijkomstigheid is dat deze producten daarom flink zijn afgeprijsd.

Toch is er in Nederland een grote stijging in de afgelopen vijf jaar te zien van mensen die de kliekjes uit restaurants mee naar huis nemen

Foodybag
Ook de Rijksoverheid lijkt in 2020 een steentje te willen bijdragen aan het tegengaan van voedselverspilling. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit lanceert begin deze maand de “foodybag”. Restaurants kunnen met het speciale #verspillingsvrij-logo op hun raam of op de menukaart laten weten mee te werken aan het tegengaan van voedselverspilling. Klanten kunnen in deze restaurants het eten dat zij niet opeten meenemen in de zogenaamde “foodybag”, waardoor het voedsel niet onnodig wordt verspild. In Nederland is dit concept vrij nieuw, maar in de Verenigde Staten is de “foodybag”, die daar overigens een “doggybag” wordt genoemd, heel gewoon. Toch is er in Nederland een grote stijging in de afgelopen vijf jaar te zien van mensen die de kliekjes uit restaurants mee naar huis nemen. Vanuit de stichting Samen Tegen Voedselverspilling streeft het ministerie naar een halvering van de hoeveelheid verspild voedsel in 2030.

Het lijkt erop dat er steeds meer van dit soort initiatieven in het leven worden geroepen. Het laat zien dat we steeds bewuster worden van onze verantwoordelijkheid zuiniger om te gaan met de middelen die we hebben. Niet alleen vanuit het oogpunt van klimaat en economie, maar ook vanuit het besef dat wat bij ons de pot schaft niet voor elke wereldburger dagelijkse kost is.

 

Cover: Elevate

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace