Het academische jaar: een persoonlijke terugblik

Picture of By Fabian Bais

By Fabian Bais

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]D[/mks_dropcap]at was het dan, het collegejaar 2017-2018. Ik zal vast niet de enige zijn die vindt dat de tijd voorbijgevlogen is. Voor mijn gevoel zat ik vorige week nog bij het vak Persuasieve Communicatie, wat inmiddels toch alweer tien maanden geleden is. Dit collegejaar heb ik de nodige dingen meegemaakt, waarvan in dit artikel een aantal hoogtepunten op een rijtje zijn gezet. 

Dit collegejaar begon ik voor de tweede maal met het vak MCO/S (Methoden Communicatieonderzoek en Statistiek). Dit vak, wat vorig jaar nog MCO/BS heette, had ik in het eerste jaar niet gehaald en daarom was ik veroordeeld tot nog een half jaar lang kleine onderzoekjes doen. Omdat ik dit vak dus dit jaar weer opnieuw moest doen, zag mijn tweede studiejaar er nogal anders uit dan die van een tweedejaars student die wel alle vakken gehaald had in het eerste jaar.

Het tweede semester van dit jaar heb ik namelijk al een aantal topics en keuzevakken gevolgd, waar strenge ingangseisen voor golden. Dit hield in dat ik alle vakken van de eerste zestien weken tot de kerstvakantie moest halen, om verder te kunnen met de vakken die ik wilde volgen in het tweede semester. Wanneer ik wederom MCO/S of een ander vak niet zou halen, had ik het tweede semester geen enkel vak mogen volgen, omdat de ingangseisen een propedeuse of 72 punten waren. Gelukkig haalde ik alles en kon ik na een welverdiende vakantie in Gran Canaria beginnen aan het topic Organisations in the Media.

Zomaar uitgeschreven voor een vak
Nadat ik ruim twee weken op weg was met deze cursus, kreeg ik uit het niets een mail dat ik per direct was uitgeschreven voor dit vak en niet meer hoefde te komen. Deze mail riep veel frustratie in mij op, omdat ik zojuist mezelf een half jaar in het zweet had gewerkt om alle vakken met goed gevolg af te ronden, en nu van de ene op de andere dag was uitgeschreven. Na wat onderzoek te hebben gedaan bleek dat er iets fout was gegaan in de administratie van SIS. Door de naamsverandering van MCO/BS in MCO/S, leek het of ik dit vak niet gehaald had, omdat er bij MCO/BS nog een onvoldoende stond van het vorige jaar.

Medium Magazine
Uiteindelijk kwam alles goed en heb ik ook dit vak gehaald. Op dat moment realiseerde ik mij dat de ergste druk van het vakken moeten halen er wel af was. Ik vond het dan ook tijd om verder te kijken dan alleen studeren. Zodoende solliciteerde ik als redacteur bij Medium en heb ik nu de eer om het laatste artikel voor het begin van de zomer te schrijven.

De ene keer heb je wat meer zin om een artikel te schrijven dan een andere keer, maar na vier maanden Medium kan ik niks anders zeggen dan dat ik heel blij ben dat ik deel uit maak van de redactie. Ik heb tot nu toe acht artikelen mogen schrijven en ik merk dat mijn schrijfstijl steeds meer verbeterd is. Mijn favoriete artikel is die over het feit dat er steeds meer televisie-formats zijn die in een nieuw jasje gestoken worden door VIPS te introduceren. Dit is ook mijn meest gelezen artikel.

Opmerkelijk maar leuk keuzevak
Een keuzevak dat ik afgelopen jaar gevolgd heb, is het vak ‘Making Media: Production, Practices en Professions’. Dit vak gaat letterlijk over alles waar je bij media aan kan denken: televisie, films, games, muziek of nieuws. Tijdens het vak kwamen er iedere week twee mensen uit het veld langs om hun ervaringen te delen. Zo kwamen de hoofdredacteur van de Volkskrant, Philippe Remarque, en filmmaker Martin Koolhoven langs om al onze vragen te beantwoorden. Het vak werd dit jaar voor het eerst gegeven, dus de structuur van de hoorcolleges en de lesstof was soms ver te zoeken.

Het vak was verder wel heel interessant en ik heb nog nooit zo makkelijk een voldoende voor het tentamen kunnen halen. De hoorcollegedocent was namelijk zo lief geweest om honderd oefenvragen online te zetten. Van deze honderd vragen kwamen er vijftig op het tentamen. Het enige wat je dus hoefde te leren, waren deze oefenvragen.

Al met al kan ik terugkijken op een collegejaar met alleen maar hoogtepunten. Dit jaar heb ik naar alle waarschijnlijkheid alle geplande zestig punten behaald en heb ik onlangs ook nog gehoord dat ik vanaf september een kamer in Amsterdam heb. Wat mij nog rest is het genieten van een welverdiende vakantie, waarbij ik met studievereniging Mercurius naar Rusland ga, waarna ik vertrek naar Valencia om een taalcursus Spaans te volgen. Na de vakantie ga ik beginnen aan mijn scriptie en nog vele artikelen voor Medium schrijven.

Cover: Thomas Korver

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace