Dagelijkse non-verbale communicatie voor de student

By Roy Bakker

By Roy Bakker

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]H[/mks_dropcap]et laatste artikel in het drieluik over non-verbale communicatie. Kun jij er inmiddels al achter komen of dat ene groepsgenootje van een project je nou wel of niet mag? Weet je al wanneer jouw beste vriend liegt? En lukt het je inmiddels om tijdens een date uit te vogelen of jouw date je leuk vindt? Vandaag kijken we naar dagelijkse situaties van studenten. Een artikel boordevol praktische tips.

De eerste twee artikelen nog niet gelezen? Zie hier Non-verbale communicatie en lichaamstaal 101 en Non-verbale communicatie in de politiek.

De eerste serieuze onderzoeker naar lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen was niemand minder dan Charles Darwin. In 1872 publiceerde hij het boek The Expression of the Emotions in Man and Animals. Nu 144 jaar later is dit boek nog steeds interessant en actueel en blijken er, zoals Darwin al dacht, zeven universele gezichtsuitdrukkingen te zijn te: blijdschap, verrassing, minachting, angst, verdriet, walging en woede. Of je nou gaat om een man uit China of een vrouw uit Ghana, deze uitdrukkingen zullen ongeveer hetzelfde zijn. Dit heeft simpelweg met de spieren in het gezicht te maken.

In de Filipijnen maak je het ‘kom-hier’-gebaar alleen naar honden

Er valt onderscheid te maken tussen universele en culturele lichaamstaal. Zo wordt oogcontact bij ons als respectvol gezien: het geeft blijk van het feit dat je aandacht hebt voor je gesprekspartner. In delen van Azië en het Midden-Oosten kan oogcontact juist als onbeleefd worden beschouwd. Met de hand een ‘kom hier’-gebaar maken kan hier prima op kantoor. Werk je met Japanners? Daar wordt hetzelfde gebaar als een belediging gezien. In de Filipijnen zou je er zelfs voor kunnen worden gearresteerd. Alleen naar honden maak je dit gebaar.

Een dag van een student
Stel, je haalt een vriendin op om samen naar het eerste college van de dag te fietsen. Je bent bij haar thuis en dan wandelt haar vriend de kamer in. De vriendin verstijft en draait haar lichaam van hem weg. Je vraagt haar wat er is, maar ze zegt ‘’niets hoor.’’ Normaliter geven ze elkaar een zoen alvorens ze weggaat en knuffelen ze wat. Misschien hebben ze de avond ervoor wel ruzie gehad, maar mogelijk is er iets ergers aan de hand. Houdt een vrouw haar armen bij elkaar en beschermt ze met haar handen haar hals (ook wel pacifying behaviour genoemd, een indicatie van stress, angst, onzekerheid of ongemak), dan beschermt ze onbewust kwetsbare delen van haar lichaam. Het is belangrijk om te weten dat een afwijking van de baseline vaak met een goede reden is en mogelijk aantoont dat er iets niet klopt.

Op school zit je met drie nieuwe mensen in een groepje voor een project. Alle drie doen ze vriendelijk tegen je, maar één van hen kneep zojuist met zijn ogen en keek, nadat je wat zei, weer snel naar zijn laptop. Even zou je zweren dat hij zijn linker mondhoek iets omhoog trok – de universele uitdrukking van minachting. We kijken niet graag naar hetgeen dat we niet willen zien. Deze persoon mag je mogelijk niet en mijdt jou niet alleen, maar maakt zijn ogen en pupillen kleiner nadat hij je wel aankeek. Het tegengestelde wordt ook beweerd: wanneer je iemand ziet die je leuk vindt, vergroot je jouw ogen en pupillen om meer licht binnen te laten. Kijk je rond in de kroeg en zie je een man of vrouw die je erg aantrekkelijk vindt, kijk je daar bijna altijd langer naar om de persoon goed in je op te nemen.

In de avond heb je een date. Je weet dat je op lichaamstaal moet letten, want zo kun je ontdekken of de ander jou aantrekkelijk vindt of heel hard weg wil rennen. Een vrouw weet (veelal onbewust) dat ze een man kan beïnvloeden met schoonheid. Vind een vrouw jou aantrekkelijk, dan kamt ze ongetwijfeld tijdens de date enkele keren met haar vingers door haar haren en trekt ze de plooien in haar kleding recht. Ze wil zich zo aantrekkelijk mogelijk voor je maken. Heeft ze haar armen over elkaar heen gevouwen terwijl het echt niet koud is, staan haar voeten niet jouw kant op en kijkt ze veel rond? Tijd om een andere aanpak te kiezen.

Date je met een man? Let eens op zijn borst en schouders. Mannen hebben de neiging beiden iets omhoog te houden als ze je leuk vinden. En als ze hun lichaam naar je toe draaien als je praat, loopt de date meestal in de goede richting.

Meer weten?
Uiteraard zijn er nog ontzettend veel hypothesen en theorieën die in dit drieluik niet zijn besproken. Wil je meer weten? Dan zijn de werken van Albert Mehrabian, Joe Navarro (en zijn boek What everybody is saying) en Paul Ekman (op zijn werk is de Netflix-serie Lie to me gebaseerd) onder andere erg aan te raden.

Cover: raysnaps

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace