Apple versus de FBI en waarom journalisten zich moeten verdiepen in encryptie

By Roy Bakker

By Roy Bakker

[mks_dropcap style=”letter” size=”48″ bg_color=”#ffffff” txt_color=”#000000″]A[/mks_dropcap]pple gaat het gevecht aan met de FBI, in Frankrijk worden smartphonebouwers die geen gegevens willen afgeven de gevangenis in gesmeten, journalisten verstoppen zich op het deep web en het wordt tijd dat jij leert over data-encryptie. Edward Snowden ontketende een mondiale discussie omtrent online privacy, een discussie die weer lijkt te intensiveren. Hieronder enkele nieuwe hoogtepunten op een rij.

De FBI klopt aan bij Apple
2 december 2015 werden veertien mensen doodgeschoten en zijn tweeëntwintig mensen gewond geraakt tijdens een terroristische aanval in San Bernardino, Californië. De daders Syed Rizwan Farook en Tashfeen Malik, een getrouwd stel, richtten een bloedbad aan bij de voormalige werkgever van Farook. Tijdens hun onderzoek vond de FBI een Apple iPhone waar vermoedelijk relevante informatie op te vinden was over de aanval in kwestie. De FBI liep echter tegen het probleem aan dat de telefoon met een pincode was beveiligd. Het lukte de FBI maar niet om alle data van de telefoon af te halen. Reden om bij Apple om hulp te vragen.

In de uitgebreide en openbare brief van 16 februari, liet de bestuursvoorzitter van Apple, Tim Cook, weten dat de FBI Apple heeft gevraagd om een nieuwe versie van het besturingssysteem IOS te maken. De FBI wilde deze versie op de gevonden telefoon installeren om de beveiliging van het toestel te verminderen. Na tien keer fout de pincode in te toetsen, wordt alle data op de telefoon gewist en zelfs Apple zelf heeft geen manier om deze beveiliging perfect te omzeilen. Volgens Tim Cook heeft Apple de FBI altijd geholpen en is hij overtuigd van de goede intenties van de FBI, maar desalniettemin vindt Cook het tijd om een grens te trekken. Mark Zuckerberg, bekend van Facebook, is het met Cook eens. Het ontwerpen van een besturingssysteem dat expres een slechte beveiliging bezit, zou namelijk kunnen leiden tot misbruik door de Amerikaanse overheid. Zowel de Amerikaanse als buitenlandse overheden kunnen dan continu bij Apple aankloppen om te eisen dat Apple weer een toestel hackt, terwijl Apple zich juist jarenlang heeft ingezet voor een verbetering van digitale privacy en beveiliging. Buiten dat zou iedereen die in het bezit weet te komen van deze software iedere telefoon kunnen hacken die fysiek in bezit is. Kwaadwillende mensen zouden deze software dus kunnen misbruiken. Apple heeft hierom besloten niet aan het voorstel van de FBI mee te werken en de backdoor IOS versie niet te maken.

‘’While we believe the FBI’s intentions are good, it would be wrong for the government to force us to build a backdoor into our products. And ultimately, we fear that this demand would undermine the very freedoms and liberty our government is meant to protect.’’ – Tim Cook

Enkele rechtszaken en een nieuwe wet in Frankrijk
De FBI spande meerdere rechtszaken tegen Apple aan: niet alleen eisten ze de
backdoor voor de San Bernardino zaak, ook wilden ze dat Apple een telefoon ontgrendelde voor een drugszaak in New York. Apple won deze rechtszaak onlangs, maar verloor wel terrein in de San Bernardino zaak. Toch blijft Apple volhouden dat zij nooit een backdoor besturingssysteem (gekscherend ‘GovtOS’ door Apple zelf genoemd) zullen maken. Cook noemde GovtOS ook wel ‘’de software-equivalent van kanker’’. Voor extra olie op het vuur komt er nu ook bij dat er in Frankrijk een wet is aangenomen die stelt dat smartphonebedrijven verplicht data moeten afgeven als de overheid dat vraagt. Doen ze dit niet, dan kijken de weigeraars tegen vijfjarige gevangenisstraffen en boetes van 350.000 euro aan. Een goede zaak of een stap richting totalitarisme?

Encryptie, privacy en de journalist
Wat is belangrijker? Privacy of veiligheid? Moeten wij burgers en bedrijven onze gegevens meer of minder beveiligen? Een veelgehoord argument is dat de normale burger toch niets te verbergen zou moeten hebben als diegene niets illegaals doet. Dit is echter niet helemaal waar. Een journalist bijvoorbeeld heeft van alles te verbergen en daarom zoeken steeds meer journalisten hun heil op het
deep web. Niet geheel onlogisch, want stel je voor dat een jihadist, een sjoemelsoftware-klokkenluider, Edward Snowden of een Noord-Koreaanse militair nou net zijn verhaal aan jou – de journalist- wil doen. Geen enkele grote bron neemt een journalist serieus als hij of zij niet eens mailtjes kan beveiligen of totaal geen kennis heeft van data-encryptie. Niet alleen kan de concurrent jouw mooie scoop jatten door middel van een hackerskunstje, ook kan de Noord-Koreaan opeens zijn geëxecuteerd, omdat hij met een journalist heeft gesproken en iemand dat heeft onderschept. Daar gaat het verhaal. Steeds meer journalisten lezen zich daarom tegenwoordig in over VPN (Virtual Private Network), de TOR browser, e-mailencryptie, file-encryptie en TAILS (The Amnesia Incognito Live System). Het klinkt voor de meesten mogelijk vrij intimiderend en onbekend, maar verdiep je eens rustig in bovenstaande technieken. Binnenkort gebruikt Medium ze ook.

Lees in het volgende Medium Magazine, te verkrijgen op de Universiteit van Amsterdam, een uitgebreide special over het deep web en het belang van encryptie voor journalisten.

Bron: Yuri Samollov

Join Our Newsletter

New on Medium

Follow us

Google Workspace Google Workspace prijzen Google Workspace migratie Google Workspace Google Workspace